Japans anerkendte Research Institute of Economy, Trade and Industry (RIETI), en regerings-drevet tænke-tank, har udgivet en grundig undersøgelse, der foreslår at pirat-kopiering af anime kan øge disk salg.

Den officielle engelsk sprogede opsummering af den (lange og tekniske) undersøgelse – undersøgelsen selv er kun udgivet på japansk.

Sænker illegale kopier indkomsten fra legale produkter? Tilfældet TV animation i Japan

Om illegale kopier, der cirkulerer på internettet, reducerer salget af legale produkter har været en varm sag i underholdnings-industrien.

Omend meget statistisk undersøgelse er blevet lavet af musik industrien, har undersøgeser om film industrien været meget begrænsede.

Denne undersøgelse bearbejder effekten af film delings siden Youtube og fildelings programmet Winny på DVD salg og udlejning af japaneske TV animations programmer.

Anslåede beregninger af 105 anime afsnit viser, at (1) Youtube kigning ikke påvirker DVD udlejninger negativt, og det ser ud til at hjælpe med at øge DVD salget; og (2) omend Winny fil deling påvirker DVD udlejning negativt påvirker det ikke DVD salget.

Youtubes effelt med at øge DVD salg kan ses efter TVs visning af serien er afsluttet, hvilket antyder at ikke blot få folk lærte om programmet via at se det på Youtube. Med andre ord kan YouTube tolkes som et reklame værktøj for DVD salg.

 

Undersøgelsen selv kommer med en detaljeret statistisk analyse af hver titel benyttet (primært sent-på-natten anime), og den går så langt som at indberegne faktorer som populariteten af seiyuu (stemmelæggerne) involveret i serien, hvilket medie animeen blev adapteret fra og hvilke demografi den var rettet mod.

 

Hver faktors forventede indflydelse på den sandsynlige effekt af online distribution på salget bliver så afledt ved at bruge regressions modeller.

 

Sankaku Complex kommer med en oversættelse af nøglepointerne:

Vi sammenlignede DVD salget, DVD udelejninger, YouTube seertal og Winny download tal på forskellige anime titler.

Vores resultater foreslår følgende:

1. YouTube kigning sænkede ikke DVD salg, men øgede det faktisk. For hver 1% stigning i YouTube seertal blev der observeret en 0.25% stigning i DVD salg.

2. Effekten af YouTube på salget var særligt udtalt i tilfældet af shows, der var stoppet med at køre på TV. Vi kan forestille os dette på grund af folk, der aldrig så fremvisning på TV, bliver fans på grund af YouTube og så går ud og køber DVDer.

3. Der er ikke nogen klar effekt på DVD udlejning fra YouTube. I det mindste kan vi sige at YouTube ikke har nogen negativ effekt på DVD udlejning.

4. Winny file-deling har ikke nogen effekt på DVD salg, men ser ud til at mindske DVD udlejning. Folk som downloader anime via Winny ser ud til at bruge det til ikke at erstatte deres køb, men til at erstatte deres leje.

Da YouTube ikke har nogen negativ effekt på anime salget, men faktisk øget det, er yderligere distribution på YouTube sandsynligvis ønskværdig.

Copyright indehavere, som ikke kan lide YouTube og konstant kræver at deres værker fjernes fra YouTube, vil sandsynligvis skade deres egen forretning.

Som et resultat af disse fund, kan vi sansynligt forvente, at forbyde downloads af sådant materiale er en fejlslagen politik.

Disse resultater skal ikke fejltolkes som en accept af piratkopiering – den meste anime produktion bliver primært financieret gennem DVD salg, så det er stadig essentielt at fans på et tidspunkt køber DVDerne, og det faktum at TV, YouTube og P2P kigning normalt er en meget lavere kvalitet (enten i form af billedkvalitet eller detaljegrad) end en disk giver altid en stærk naturlig grund til at købe.

Det ser nærmere ud på at online distribution har en vigtig rolle at spille i at promovere anime til så bred en audiens som muligt og tillade den audiens et preview af det fulde produkt tilgængeligt til de betalende kunder – en ret grundlæggende forståelse for alle på nær de mest stædige og urimelige copyright holdere.

Undersøgelsen modsiger også regerings politik, som fornyligt har gjort ulovlige downloads kriminelle, og snart truer med at forbyde ripning af DVDer og CDer overhovedet, et træk som kan få ret seriøs indflydelse på DVD udlejnings forretning såvel som på forbruger frihed, hvilket dermed, hvis denne undersøgelse skal tros, yderligere vil skade anime industrien.

Jeg vil afslutte med at bemærke, at denne undersøgelse af foretaget i og (kun) gælder for Japan.

Kilde Japanator

Kategoriseret i:

Tagged i:

, , ,