Forbind dig til os

Hej, hvad leder du efter?

Artikel

Valentinsdag og japanerne

Valentinsdag

Valentins dag finder sted den 14 februar og er i de senere årtier blevet en fast tradition hvor elskende giver hinanden gaver, kort og lignende beviser for deres kærlighed. Butikkerne og medierne har især i de senere år virkelig kæmpet og reklameret for at få dagen cementeret i folks bevidsthed. I Japan er den endnu mere populær end herovre, der har det siden 70erne været en fast tradition blandt de yngre – og efterhånden også ældre.

Valentinsdag
Der var oprindeligt flere helgener kaldt Valentin, således havde den katolske kirke frem til 1969 hele 11 valentins dage, men det endte med at Valentin af Rom og Valentin af Terni blev de primære.
Begge er begravet i Via Flamina, men de levede med godt hundrede års mellemrum, Valentin af Terni blev martyr omkring 197eKr. og Valentin af Rom i 269eKr.

Sankt Valentin af Terni

Sankt Valentin af Terni

Men hvorfor blev det en ”hellig” dag for elskende?
Oprindeligt havde ingen af Valentinerne noget med elskende at gøre, en af grundene til at den katolske kirke fjernede det som helligdag var da også at man stort set intet vidste om de to helgener udover deres begravelsessted.
I Middelalderen blev der skrevet flere værker, hvor den romerske Valentin blev forbundet med kærlighed og det at kæmpe for den. Historierne går på at den romerske kejser Claudius II havde udstedt en lov, som gjorde det forbudt for unge mænd at gifte sig, for kejseren mente at de blev dårligere soldater af det. Valentin viede dog stadig par i hemmelighed, og da Claudius fandt ud af dette blev præsten smidt i fængsel. Dette udvides dybere i Den Gyldne Legende, hvor der står at Valentin selv dagen før hans henrettelse skrev det første Valentins-kort til fængselsvagtens datter, som han havde forelsket sig i og helbredt under sin fængsling.

Sankt Valentin af Rom

Sankt Valentin af Rom

Genfindingen af Valentins dag
I 1849 stod der i Graham’s American Monthly at ”Valentins dag bliver… nej er blevet en national helligdag”. De første masseproducerede Valentinskort kom da også i USA i 1847, lavet af Esther Howard, der var blevet inspireret af et kort hun fik i England, så traditionen var allerede udbredt derovre.

140214vda4
I anden halvdel af det 20ende århundrede blev traditionen udvidet med at give gaver som chokolade eller smykker, typisk fra mand til kvinde i Vesten. Industrien var hurtigt til at øge dette med reklamer og fokus på dagen, og i dag er det nærmest umuligt at undgå Valentins Dag, hvilket kan gøre dagen ret trist for folk der er single.

140214vda5

I Japan er der derimod tradition for at det er kvinderne der giver mændene gaver på Valentinsdag, traditionelt chokolade. Denne tradition har eksisteret siden 1960erne, og i 1970erne kom der en pendant for mændene den 14 marts, hvor de give kvinderne hvid chokolade.

140214vda6
Valentins chokolade er dog for mange ikke bare en måde at vise kærlighed på men bliver også givet af pligt. “Giri-choko”, pligt choko, bliver givet til mænd som chefer, kollegaer og lignende for at vise venskab og taknemmelighed, ikke romantisk tiltrækning. Alt i alt er det et meget japansk fænomen, hvor respekt og det at vise den betyder meget.

Giri-choko

Giri-choko

“Honmei-choko” (mulig vinder choko) gives til dem man virkelig elsker, og der er ofte gjort mere ud af den. Således er den ofte dyrere eller hjemmelavet (enten rigtig chokolade eller kage), hvor giri-choko er små stykker typisk købt billigt i butikker. En anden måde at se forskel på er at honmei-choko ofte er vedlagt slips eller andre former for tøj.

Honmei-choko

Honmei-choko

Det siger sig selv at der indimellem kan opstå tvivl om hvad man mener med chokoladen, hvor mange følelser der er i den.

Her er nogle ældre indlæg om Valentinsdag i Japan

Rettigheder til billeder tilfalder de respektive ejere
Klik for at kommenterer

Skriv en kommentar

pointing
X