For dem år siden, den 11 marts 2011 klokken 12:46 japansk tid, blev Japan ramt af et af det største jordskælv registreret nogensinde i landet (og et af de største overhovedet) med 9 på richter skalaen.

Jordskælvet resulterede i 19-26.000 døde (alt efter hvilken statistik man tager) hvis man tager tsunamien, der fulgte efter, med.

Dagen efter kom der dog et efterskælv, der ramte nær atomkraftværket Fukushima-Daiichi. Dette resulterede i en nedsmeltning af reaktoren, og der opstod brint-eksplosioner, og kølesystemet gik i stå. Af frygt for radioaktivt udslip blev 200.000 mennesker evakueret fra deres hjem i en radius på 20 kilometer fra atomkraftværket. Nogle dage efter, den 14 marts, skete der så en brint-eksplosion i reaktor tre der sårede 11 personer og kampen for at få reaktoren under kontrol tog helt indtil den 16 marts.

Der er stadig mange af de evakuerede der ikke har kunnet vende tilbage til deres gamle boliger endnu, især da atom-katastrofen ledte til et stort område der er i karantæne på grund af høj stråling (se artikel om det her).

Disse “midlertidigt” indkvarterede bor i barakker og mange af dem har svært ved at komme videre i livet og lider oftest af depressioner og der er en enormt høj selvmordsrate blandt dem. Dette er både fordi de har mistet alt økonomisk og materielt men også fordi de ikke ved hvor deres familie er – for for japanerne er en person først død når man har brændt deres lig og asken er i en hellig urne.

Kilde

Kategoriseret i:

Tagged i:

,