Den seneste Ghibli-film, Arriettys Hemmelige Verden, får premiere i biografer i hele Danmark den 25 december 2011, så det er en glimrende chance til at tage familien med i biografen og hygge med japanske mest kendte og bedste studie for familie-film. Du har chancen for at vinde to gange to billetter til den her, så læs videre!


En knappenål kan bruges som klatrestav, en sukkerknald holder i flere uger og en tøjklemme bliver et flot og praktisk hårsmykke. Alle vores dagligdagsting får i hænderne på Arrietty og hendes familie en helt ny betydning, når de kun 10 cm høje minimennesker, også kaldet ’lånere’, går på rov i menneskenes gemmer. Lånere hedder de, da de kun tager ting, som menneskene kan undvære, og som de formentlig aldrig vil opdage er forsvundet. De lever under gulvbrædderne i de menneskehuse, de bebor, og er dybt afhængige af, at ingen opdager, at de findes.

Arrietty og hendes forældre har længe boet under gulvet i det store finurlige hus uden for Tokyo, og tilsyneladende har husets to beboere – en ældre dame og hendes husholderske – aldrig opdaget, at der ligger en lille hjem under deres. Arriettys smånervøse mor bevæger sig aldrig op til jordens overflade, men passer hus og laver mad i de sirligt indrettede, underjordiske lokaler. Det er Arriettys far, der sørger for at låne de ting, der er brug for. Da hans oplevelseshungrende datter en dag gerne vil med, får hun lov – dog under strenge påbud om ikke at blive set af noget menneske. Menneskene, formaner hendes mor, repræsenterer den største fare for lånere. Bliver de set, er de nødt til at flytte videre.

Dagen forinden har Arrietty dog uden at fortælle det til sine forældre, haft øjenkontakt med menneskedrengen Sho, der bor hos sin tante i det store hus. Men Arrietty undlader at fortælle om episoden for ikke at bekymre sine forsigtige forældre unødigt.

Afsted på sit første lånertogt, hvor hun og faderen blandt andet har skaffet en sukkerknald til husholdningen, lykkes det imidlertid ikke Arrietty at holde sig skjult, for i børneværelset overraskes de af Sho, der synes det er meget spændende med de små væsener. Sukkerknalden dratter på gulvet, og Arrietty og hendes far må styrte slukørede hjem. I første omgang fortæller de ikke den bekymrede mor, hvad der er sket, men efterhånden er det umuligt at holde det hemmeligt, og sammen beslutter forældrene, at det er på tide at flytte. Det er simpelthen for farligt at blive, når de én gang er opdaget.

Men Sho og Arrietty har udviklet et nysgerrigt bånd, der trodser deres forskelligheder. Arrietty er ligeså fascineret af menneskeverden, som Sho er af hendes, og i selskab med Sho er det svært for Arrietty at forstå nødvendigheden af at flytte, da deres umage venskab bringer dem begge glæde.

Men den nævenyttige husholderske opdager, at Sho holder noget skjult for hende, og snart er nyheden om lånerfolket ikke længere hemmeligholdt. I skjul brækker hun gulvbrædderne op og snupper Arriettys mor og propper hende, trods højlydte protester, i et syltetøjsglas, hvor hun har tænkt sig at gemme hende som bevis på sin opdagelse. Det lykkes dog Sho og Arrietty at redde moren, men med ét er uskylden endegyldigt tabt.


Det var den japanske mesterinstruktør Hayao Miyazaki, der kom med ideen til filmen om ’Arriettys hemmelige verden’. Allerede for 40 år siden, overvejede Miyazaki mulighederne, men det var først i 2008, hvor han bragte planerne til producer Toshio Suzuki, at filmen tog fart. ’Arriettys hemmelige verden’ er baseret på Mary Nortons klassiker ’Lånerne’, og udfrodringen lå i at opdatere universet fra 1950’ernes England til nutidens Japan. Som instruktør blev Hirosama Yonebayashi valgt. ’Arriettys hemmelige verden’ er hans debut som spillefilminstruktør, men Miyazaki kendte ham indgående, da han har fungeret som animator på flere af Miyazakis film.


Vi har fået to gange to billetter at udlodde af den danske udgiver af filmen, CameraFilm. For at deltage i konkurrencen skal du svare på spørgsmålet

  • “Hvem har skrevet bøgerne, som Arriettys hemmelige verden” er baseret på?

Du skal sende svaret samt dit navn, adresse og alder* til konkurrence@animeguiden.dk senest den 20 december 2011 kl. 12:00. Der vil blive trukket lod blandt de rigtige indsendte svar om billetterne, der vil blive afsendt senest den 21, så der er en chance for at folk har dem omkringen filmens premiere**. Emails uden post-adresser angivet vil blive sorteret fra, da vi ikke kan sende billetterne så.

Læs mere om filmen og se trailer på dens danske hjemmeside www.arrietty.dk og hos filmens distributør CameraFilm.


* Grunden til at alder skal angives er for at kunne lave en smule statistik om sidens brugere, informationerne vil ikke blive benyttet til andre formål eller gemt.
** Jeg kan ikke love at billetterne vil være vinderen i hænde til premieren den 25 december, da forsendelsestiden afhænger af PostDanmark.

Kategoriseret i: