Forbind dig til os

Hej, hvad leder du efter?

Artikel

Lolita tøj

lol swe

Når man siger Japan og tøj tænker de fleste nok kimonoer, men det moderne Japan er en sydende blanding af at utal af stil-retninger – næsten mere så end de fleste vestlige samfund.
En gruppering af mode-typer, der nyder stor popularitet derovre, men som også får stigende opmærksomhed herhjemme, er de forskellige lolita-stile.

lol black

Kuro/black lolita

Grundidéen i de fleste lolita-stile er, at man ønsker at se sød, kunstfærdig og ofte lillepigeagtig ud. Fokus er altså ikke på at være sexet og vise hud, men på at så smukke, elegante og kunstfærdige ud grænsende til det dukkeagtige.

Mange japanske piger kendte da heller ikke til ordets ophav i en fransk roman om en ældre mand, der forfører en mindreårig pige, før det førende blad om moden, Gothic & Lolita Bible, anbefalede den.

lol mil

Milk

Stilen dukkede op første gang omkring 1989 hos tøjmærket Milk, og andre kendte mærker som Metamorphose dukkede op i 1993.

Inspirationskilden var rokoko og victorianske kjoler og lignende klassiske stilarter, og de direkte forbilleder var dukker produceret i victoria-tiden. Dette ledte til de mange flæser og spinkle udseende som lolitaer ynder at dyrke.

Ligeledes holder nogen fortalere for stilen på de klassiske dyder og mener således at en lolita skal sy og brodere, være stille og ydmyg og generelt opfylde de klassiske kvindelige idealer. Ligeledes er gammeldags te-selvskaber en oplagt måde for lolitaer at udleve deres stil på.

Genren tog dog først fart da sangeren Mana fra bandet Malice Mizer optrådte i elegant lolita kjoler. Gruppen optrådte alle i Viktoriansk inspireret tøj, og deres udseende var en lige så stor del af deres popularitet som deres musik.

Mana fik sit eget tøjmærke i 1999, Moi-même-Moitié, og lolita tøj var alment udbredt i butikkerne i Japan i 2001. Tøjstilenes popularitet toppede i Tokyo omkring 2004-2005 men den stiger stadig i resten af Japan og især i andre dele af verden er den på fremmarch.

Fælles træk
Det første, som man nok lægger mærke til ved lolita tøj, er kjolerne og nederdelene. De er normalt klokkeformede med en del strut i, så der bæres ofte en petticoat underneden. Kjolerne og toppe og nederdele er ofte besat med flæser og blonder.
lol skiSkoene skal være så simple som muligt, men har ofte ret høj hæl – men ingen stiletter! Typer som Maryjanes, der er afrundede og har et simpelt bånd over foden som eneste dekoration er ideelle.
lol skoStøvler bliver let for bastante, medmindre man går efter punk lolita looket.

Sokker tænker man normalt ikke over, men de kan give et stort pift til lolita tøj. Da nederdele bruges er sokkerne mere synlige, og knæstrømper er ideelle, både som beskyttelse mod kulden og som dekorativt element. Strømperne kan have bånd, sløjfer og blonder øverst eller være stribede. Striber i pastelfarver er gode til sweet lolita medens rød bør holdes til punk, generelt er hvide sokker det mest anvendelige.
lol sok

Hårpynt er et andet element, der virkelig kan definere en lolita. Sløjfer er simple både at lave og have på, men headdresses, der er et stykke stof med flæsekant der bæres midt på hovedet og bindes under hagen, er også gode. Ligeledes er kyser rigtig gode til de mere barnlige udtryk.
lol har

Tilbehør varierer efter hvilken stil man følger. Således er halsbånd og pynt med dødningehoveder og kors på ideelle til goth men frygteligt malplaceret på sweet lolita, der til gengæld bliver virkelig sød med sløjfer og kyser.

Generelt kan ting som små parasoller (eller paraplyer), i farver der passer til stilen, være gode og de skærmer samtidig for solen.

En lolita skal passe på sin hud, og en ren hud er meget vigtig. I Japan regnes det som pænest at være bleg, og mange lolitaer dyrker da også dette.

Håret skal passe til ens tøjstil, og alle frisurer der ser søde kan bruges hvilket resulterer i mange muligheder. Hestehaler, både en enkelt og to, er gode til langt hår og især to hestehaler er perfekt til sweet lolita.

Til kort hår er krøller godt, idet de giver ansigtet mere fylde og elegance. Ligeledes er page hår fint, da det danner en ramme om det ofte lysere ansigt.

Makeup er ikke nær så vigtigt som i andre moderetninger, og man skal passe på ikke at overdrive det.

Til de mere søde retninger, som sweet lolita, er sarte farver det bedste. Transparent og lyserød er bedst til læberne men øjenskygge og eyeliner skal bruges meget sparsomt og hellere en brun end mere markant sort. Kindrødt som rouge er dog en rigtig god ting da de giver et uskyldigt og barnligt look.

Til gothic lolita er mere mørke farver ok, sort kan bruges til mascara, men pas stadig på mængden. Til øjenskygge er blå, mørk lilla og rød langt bedre, og ligeledes er den dybe røde god som læbestift. Man skal dog huske at vægten er på lolita og ikke goth-delen af navnet.

Herunder følger beskrivelser af forskellige fremtrædende retninger inden for lolita mode.


Gothic Lolita
Gothic Lolita (eller gosu rori), fremover GL, er den mest kendte og udbredte lolita stil, mange opfatter da også alt lolita som værende GL, hvilket langt fra er korrekt. Stilen opstod som selvstændigt fænomen i 1997-1998 og var fasttømret omkring 2001 med dedikerede tøjmærker og butikker.

lol got

GL er som navnet siger inspireret af goth stilen, og den blander flæser og store lolita-kjoler med kors, dødningehoveder og lignende goth-ikonografi. Sort og hvid dominerer tøjet, men en sjældent gang anvendes andre farver, ofte mørk lilla og rød.


Kimono Lolita
Kimono Lolita, wa rori, en reference til en talemåde der beskriver Japan som ”land af harmoni (wa)”. Wa lolita er inspireret af traditionelt japansk tøj som kimonoer og yukataer, oftest som toppe og kjoler. Den klokkeformede nederdel, ofte med pettycoat indenunder, er bibeholdt men tilpasset det mere japanske udtryk i kimono-delen. Et kendt mærke er Metamorphose Temps de Filles.

lol kin

En relateret mode-retning er qi lolita, der er inspireret af traditionelle kinesiske kjoler. Kendetegn er mandarin kraven og kinesiske mønstre trykt på stoffet.


Sweet Lolita
Som navnet antyder lægget sweet lolita (ama rori) vægt på at se sød ud. Således dominerer sarte pastel-farver, især lyserød. Det er den lolita stil, der har flest flæser og blonder, og det samlede udtryk er et af mest barnlige blandt stilene. Der bruges sko med mindre hæl end ved andre lolita retninger og hårpynt som kyser er specielt udbredt blandt sweet lolitas.

lol swe

Kendte mærker er Baby, the Stars Shine Bright og Angelic Pretty.

Der er underretninger af sweet lolita, der fokuserer på enkelte farver. Der er primært tale om farverne lyserød og blå, hvor lolitaen kun bærer disse farver, eventuelt med hvid dekoration som flæser og lignende.

Der er også sort og hvid lolita, men disse har ofte mere til fælles med gothic lolita. Hvid lolita kategoriseres dog nogen gange som en selvstændig stilart, da man blander forskellige elementer og hvid er den eneste fælles nævner.


Country Lolita
Stilen, man i dag kalder country lolita, er reelt ældre end lolita fænomenet. Den fokuserer på kjoler med tern, små blomster og lignende print som tilbehør som stråhatte, stråkurve, små parasoller og lignende. Lolita på picnic-tur er den bedste måde at beskrive stilen på.

lol cou

Kendte mærker er Pink House, h Naoto og h Naoto Frill.


Grotesque Lolita
Gero eller guro lolita, grotesk lolita, er som sådan ikke en retning i sig selv men en måde at variere lolita på. Målet er at se skadet og såret ud. Således bruges blodsprøjt og pletter, bandager og klap for øjnene som tilbehør til f.eks. gothic lolita for at skabe udtrykket. En arm i slynge kan også bruges for at understrege ”ødelagt dukke” udtrykket.

lol gro


Erotic Lolita
Ero lolita er mere seksuelt fokuseret end andre lolita stile, om end bar hud stadig ikke er centrum, der er mere fokus på forskellige fetisher. Ero lolita kan dog bruge kortere skørter, men den primære grund dertil er for at fremhæve undertøjet forneden, der kan bæres synligt, bloomers og strømpebånd er gode eksempler på dette. Ligeledes bruges ofte korsetter synligt, men blonde bh’er kan også benyttes.

Det er dog vigtigt at notere, at stilens seksualitet ofte bibeholder det viktorianske præg, og man skal gøre sig umage for stadig at holde det uskyldigt og ikke vulgært eller decideret pornografisk.


Punk Lolita
Panku rori er som navnet siger en blanding af punk og lolita stilene. Kæder, sikkerhedsnåle og dødningehoveder er alle vigtige dele af stilen, og der bliver brugt flere og mere skarpe farver end i andre lolita retninger.

Kortere skørter som hos ero lolita ses også, og forrevet tøj med huller i og lignende som ved traditionel punk kan også bruges.

lol pun

Punk lolita er en svær stil at ramme, da det let ender i ren punk, men det er godt at holde fast i den klokkeformede nederdel. Man kan dog, som den eneste lolita genre, have store, massive støvler på som punk lolita uden at det bryder stilen.

Kendte mærker er Peace Now og milk, der også forbindes med gothic lolita. En afart deraf er goth punk, der blandet goth og punk stilen.


Pirat Lolita
Pirat lolita fokuserer, som navnet siger, på klassisk pirat-beklædning, både virkelig og fiktiv som populariseret i især de senere år. Tricorne hatte, ofte i mini-format, er ofte brugt hovedbeklædning, håndtasker formet som skattekister er perfekt tilbehør. Tryk af motiver der har med søfart eller pirater at gøre findes ofte på tøjet.

lol pir

Baby the Stars Shine Bright har en linje, Alice and the Pirates, der har populariseret denne stil, og Manifesteange Metamorphose temps de fille har også tøj, der har det klassiske matrosforms look der passer til.


Klassisk Lolita
Klassisk lolita er en retning, der er meget mere tonet ned end mange af de andre retninger. Farverne er dæmpede, blomstermønstre udbredte og mængden af flæser og blonder er kraftigt tonet ned og bør højest bruges moderat.

lol cla

Stilen har en del til fælles med klassisk finere 1950er tøj som det Audrey Hepburn ofte havde på i film. Kendte mærker er victorian maiden. juliette et Justine, Mary Magdalene og innocent world.


Prinsesse Lolita
Prinsesse, hime, lolita er i familie med sweet og bygger videre derpå. Det søde tilføjes et prinsessepræg med små kroner, smykker med juveler og lignende. Tøjer er dog ofte mere middelalderligt for at give det et mere fornemt præg.

lol pri

Farverne er generelt mere mørke end sweet lolita, og rose mønstre er ofte brugt.


Andre lolita retninger
De former for lolita stile, der er nævnt her, er de mest udbredte og nogle af de mere specielle retninger. Der er dog flere afarter og måder at udfolde sig på og udtryk, der bruges om forskellige måder at opføre sig på.

Dosu og debu rori er f.eks. når lolitaen er kraftig eller tyk, de fleste forsøger at være tynde men det er nu engang ikke alle der har perfekt japansk kropsbygning.

Oba, mama og shufu (mistress) rori er når en ældre kvinde iklæder sig lolita tøj, ofte med formålet at virke yngre.

Futago (tvilling) rori er når to har det samme tøj på, shimai rori er tilsvarende tvilling lolita. Ligeledes er der oyako rori, mor og datter lolita, men den retning er de fleste i det danske miljø for unge til.


Lolita i anime og manga
Indimellem ser man personer i lolita-tøj i animeer, men det er sjældent at de er i fokus. En anime, hvor en gothic lolita har hovedrollen, er Portait de Petite Cossette. En pige, i sort lolita tøj, beder en ung mand at dø for sin skyld.

lol cos

Rozen Maiden handler om en dreng, der får en mystisk dukke med posten. Hun viser sig at være levende, og snart dukker en masse andre dukker op, alle i lolita kjoler.

lol roz

I Chobits har Chii også flere kjoler, både en ren hvid og en sort, der er i lolita stil.

lol chi

Den kvindelige hovedperson i Moon Phase har også en kjole i hvid lolita stil i de første afsnit.

lol haz

Det bedste eksempel på gothic lolita i de nyere anime er nok Kureneko i hendes sorte lolita tøj i Ore no Imouto ga Konna ni Kawaii Wake ga Nai (My Sister Cannot be this Cute), der dog også har et princess lolita kostume når hun er Holy Angel Kamineko.

lol kne

Kuroneko

lol kam

Holy Angel Kamineko

Lolita i dag

Som nævnt i introduktionen er lolite ved at stagnere i Tokyo, men det lever stadig videre der og i provinsen i Japan. Det er vigtigt at bemærke at der er tale om en form for street fashion, mode der udvikler sig på gaden og ikke på runwayen.

I Japan har der er i mange år været tradition for at unge med alternative tøjretninger mødtes i parker i weekenderne, det eneste tidspunkt de havde fri fra skole og arbejde på. Dette blev hurtigt samlingssted for alle mulige former for stilarter, og det nåede en popularitet så stor at politiet visse steder i dag afspærrer gaderne omkring indimellem så der kan holdes parader og lignende, hvor man blot møder op og viser sit tøj frem for andre.

I Danmark er lolita forholdsvis nyt, men det har da eksisteret som en ekstremt lille undergrundskultur i en årrække. De har i de sidste par år dog været et generationsskifte i gang, således at der udover de få ”gamle” er kommet en gruppe 15-18 årige med, der har dannet de første mere samlede communities omkring lolita og anden street fashion fra Japan. Det er dog vigtigt at bemærke at det stadig er en ret lille gruppe der dyrker det, de fleste kender stadig hinanden, men med stigende opmærksomhed og interesse er udviklingen langt fra slut.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

X