Her er en graf der sammenligner animatorers (af anime) årlige indkomst i forhold til gennemsnittet i Japan.

Dataen på den årlige indkomst for animatorer stammer fra JAniCA, Japan Animation Creators Association, i året 2009, der er den nyeste offentliggjorte hidtil. Det er desværre ikke nævnt i kilden hvor dataen for det nationale gennemsnit for Japan kommer fra, men dataen her er fra National Tax Agency (NTA), den offentlige instans der står for skatten i japan, fra september 2014.

Lønforskellene mellem kønnene er markant, især hvis man tager det nationale gennemsnit, men for at gøre det simpelt (og fordi vi ikke har køn for animatorerne) er det årlige gennemsnit beregnet ud fra gennemsnittet for begge køn.

Hvor meget tjener animatorer?

Grafen er desværre på engelsk, så husk at de “bytter rundt” på kommaer og punktummer

 

For at kunne sammenligne med danmark:

  • 1,10 millioner yen er knap 65.000 kr, omkring det man får på SU her i Danmark, men her er det et job på typisk 60 timer om ugen)
  • 4,01 millioner yen er cirka 237.000kr, noget mindre end en ansat på samme alder i et supermarked her i DK tjener
  • 4,92 millioner yen er 290.000kr, det samme som en ansat i McDonald’s her i DK tjener ifølge 3F.

Uanset hvordan man vender og drejer det tjener animatorer ikke godt, selv ikke for folk i 60erne som man må antage er veteraner og har arbejdet i branchen hele deres liv.

Dertil kommer en typisk arbejdsuge på 60+ timer – og dette er medtaget i lønnen ovenfor da den jo er hvad der er indberettet til skat og ikke bare lønnen for den normale arbejdstid.

Jeg misunder virkelig ikke de folk der laver den anime jeg elsker, men det understreger endnu mere hvorfor jeg betaler for den anime jeg ser, noget af indtjeningen går jo trods alt til animatorerne.

Det ser ud til at personerne i Shirobako har valgt en tvivlsom vej, beklager Ema.

Hvor meget tjener animatorer?

Kilde  Yaraon!
Kilde National Tax Agency
Kilde Kitakubu

(Ja, rækkefølgen af kildeangivelser er nøje gennemtænkt)

Kategoriseret i:

Tagged i:

,