En af de mere underlige karaktertyper, man kan støde på i anime, er nok den overflod der er af piger med kattehaler og ører. Der er ikke altid en mening eller fornuftig grund til at de er med i serier eller film, men mange animefans har et blødt punkt for netop denne krydsning mellem dyr og menneske. Lidt i retning af amerikanernes forkærlighed for at have Gatling mini-guns med i deres action film.

Selv har jeg længe været bidt af en gal catgirl lige siden jeg første gang så serien All-Purpose Cultural Catgirl Nuku-Nuku. Ikke fordi det er en udpræget god serie, men som så ofte med anime, det første man ser har en tendens til at give et vedvarende indtryk. Senere har jeg set en del flere catgirls og jeg har stadig billeder og plakater liggende med nogle af mine favoritter, som Ferm fra Ruin Explorers, Merle fra Escaflowne, Natsuki fra Hyperpolice og et sødt lille væsen ved navn Fancia.

Men hvordan genkender man en catgirl?

Oftest vil det være ret let, da de for det meste har katteører og hale. De har også en tendens til at blive tegnet med spidse sidetænder og nogle gange med pudsige handsker og sutskolignende poter. Catgirls er en anime stereotype af den mere dominerende slags. Det vil sige at de bliver brugt til hurtigt at introducere en bestemt type karakter til historien. Catgirls har en tendens til at være indbegrebet af kattekillingers mere charmerende træk, som kælne, nysgerrige, behændige, ikke for kvikke, naive og ekstremt loyale. Derfor er catgirls ofte også tegnet som børn. Men samtidigt så har de også arvet lidt eksotiske egenskaber fra kattens rovdyr side, som vildskab, gode sanser og en tendens til miste besindelsen når de bliver rigtig gale.

Et andet træk der er dominerende blandt catgirls, men dog har spredt sig til andre typer, er tendensen til at tilføje en lyd som “nya” til slutningen af alle sætninger, noget der første gang blev populært i serien Di Gi Charat og har været en del af anime og manga siden. Ligeledes er det ret ofte at catgirls bruger ordet “nyan” eller lignende, som er det japanske lyd-ord for hvad katte siger.

Selvfølgelig er det ikke sådan alle catgirls er, men det er de træk man oftest forbinder med dem. Der er mange undtagelser, men så bruger manga/anime’en enten tid på at etablere hendes personlighed eller i visse tilfælde, venter med at afsløre at hun er en catgirl indtil at hun er etableret.

Til tider kan man også støde på karakterer der ikke er catgirls, men hvor de samme træk bliver brugt til hurtigt at give en karakter den katte-artige personlighed. Det bliver så ofte gjort ved at give kattelignede træk, som en tendens til spidse sidetænder eller pote lignende måde at knytte hænderne på.

Selv om catgirls nok oftest er med for det mandlige publikums skyld, så er de ret populære som cosplay, og hvert år kan man se utallige billeder fra amerikanske og japanske konventioner hvor fans har klædt sig ud som deres favoritkarakterer, og der mangler sjældent catgirls.

Hvad det egentlig er som fans kan lide ved dette katteartige image kan der nok skrives en større doktorafhandling om, men catgirls vil sikkert blive ved med at dukke op i anime og manga i lang tid endnu, uanset om de passer ind i handlingen eller ej.

Kategoriseret i:

Tagged i: