Der er kun 10 dage til at Hayao Miyazakis Ponyo på Klippen ved Havet har premiere i de danske biografer, og hvis den holder kvaliteten fra Camera Films andre danske udgaver af Ghibli filmene er der noget at se frem til – ikke blot på grund af at det er en god film men også fordi de plejer at behandle filmene godt med troværdige stemmelæggere og fine oversættelser.

Jeg regner med at lægge mere om filmen op her så snart jeg modtager det, forhåbentlig noget der vil glæde nogle heldige læsere også.

Filmens officielle danske hjemmeside er her, man kan se en trailer for filmen der. Camera Films egen hjemmeside er her.

Deres officielle pressemeddelelse om filmen er herunder.

CAMERA FILM præsenterer:

Ponyo

påklippenvedhavet

EN FILM AF HAYAO MIYAZAKI

Danmarkspremiere den 13. november 2009 i

København: Grand Teatret, Palads, Falkoner Biografen, Kinopalæet

CinemaxX Fisketorvet, Baltoppen Bio 1-2 Århus: Biocity Århus, CinemaxX Århus Odense: Biocity, CinemaxX Rosengårdscentret Ålborg:Biocity, Roskilde: Kino Ro’s Torv, Kolding: Biocenter, Randers: Biocity, Tåstrup: Biocity, Hillerød: Biocity

’Ponyo på klippen ved havet’ er med danske stemmer.

Kort synopsis:

Efter mesterværkerne ’Chihiro og heksene’ og ’Min nabo totoro’ er Hayao Miyazaki klar med en opfølger, der allerede har slået instruktørens egne rekorder på det amerikanske marked, hvor filmen blev udsendt i august. Mest af alt minder ’Ponyo på klippen ved havet’ dog om gennembrudsfilmen ’Min nabo Totoro’, der også var kendetegnet ved en enkel og ukunstlet streg og en historie, hvor man kunne finde formildende omstændigheder ved alle væsner – også de mindre godartede.

’Ponyo på klippen ved havet’ trækker veksler på H.C. Andersens ’Den lille havfrue’, men er alligevel helt sin egen. Filmen handler om en ung dreng, der bliver ven med en mærkeligt udseende guldfisk, som han kalder Ponyo. Ponyos største ønske er at leve blandt menneskene med den fyr, hun holder af. Men havets kræfter – og de antager mange former! – gør deres for at holde hende fra landjorden. Og som om det ikke var nok: Ponyos egensindighed sætter en ældgammel forbandelse fri. Pludselig er hele verden i fare.

Lang Synopsis:

Filmens titelfigur er en lille guldfiskepige, der sammen med sine mange søstre bebor et akvarium i deres fars undervandsakvarium. Da hendes far, troldmanden Fujimoto, tager hende på en tur i sin undervandsbåd, bliver hun så besnæret af verdenen derude, at hun prompte stikker af.

Hun ender med at skylle i land på en strand ved en lille fiskerlandsby, hvor drengen Sosuke redder hende. Sosuke falder pladask for den lille guldfisk, og det er også ham, der navngiver hende, samtidig med at han lover at passe på hende for al tid.

Hendes far er mindre tilfreds, og han hidkalder sine bølgeånder, der bringer den fortabte datter tilbage. Sosukes mor, Lisa, prøver at trøste ham, mens forgæves. Ponyo har det heller ikke nemt. Hendes far kalder hende Brunhilda, men det vil hun ikke acceptere. Hun vil blive et menneske og genforenes med Sosuke. Hvilket umiddelbart tegner til at lykkes – takket være sindrig brug af farens magiske kræfter.

Hendes forvandling slår imidlertid verden ud af balance, og et voldsomt stormvejr trækker op. Ponyo finder tilbage til Sosukes strand ved at løbe hen over bølgetoppene. Da hun ankommer, spenderer hun natten med Lisa og Sosuke, der venter på at stormen tager af, så Lisa kan køre ned til byen og det plejehjem, hvor hun arbejder.

Havgudinden Granmamare, Ponyos mor, ankommer til Fujimotos undervandsbåd, hvor Fujimoto ser, at månen er ude af kredsløb og satellitterne falder fra himlen som stjerneskud. Granmamare forkynder, at Ponyo kan få lov til at leve sit menneskeliv – hvis bare Sosuke kan bestå en prøve. Består han ikke, vil Ponyo blive forvandlet til havskum!

I mellemtiden vågner Sosuke og Ponyo i huset på bakken over havet. Havet har oversvømmet hele terrænet, og Lisa er ikke kommet tilbage fra arbejde endnu. Ved hjælp af Ponyos magiske tricks puster de Sosukes legetøjsbåd op, så de kan begive sig ud i verden og se, hvad som er hændt.

De ender med at finde Lisas bil, men efter en tur gennem en mørk tunnel mister Ponyo sin menneskelige form. Fujimoto dukker op og fører dem til plejehjemmet, hvor de genforenes med Lisa og Granmamare, som sammen har redet trådene ud: De spørger Sosuke, om han kan elske Ponyo uanset, om hun er fisk eller menneske. Han svarer, at han elsker alle Ponyo’er.

Hayao Miyazaki

Japans svar på Walt Disney er uddannet cand. polit. fra Gakushuin Universitetet i Tokyo, men har siden 1963 arbejdet som animator på en lang række klassiske japanske tegnefilm (først for det store Toei-selskab), ligesom han har arbejdet med kortfilm, tv-serier og manga-tegneserier.

Han spillefilmsdebuterede i 1979 med ”The Castle of Cagliostro” efterfulgt af markante titler som miljø- og fredsfablen ”Nausicaä of the Valley of the Winds” (1984), eventyret om den flyvende ø ”Laputa: Castle in the Sky” (1986) og “Min Nabo Totoro” (1988). På det ellers konkurrencefyldte japanske animationsmarked havde Miyazaki så stor succes, at han sammen med sin instruktørkollega og mentor Isao Takahata i 1985 kunne etablere filmstudiet Ghibli.

Efter yderligere et par film lavede Miyazaki ”Princess Mononoke” (1997), som i Japan blev den største kommercielle filmsucces nogensinde. Filmen fik premiere i USA, hvilket banede vejen for yderligere international eksponering med Oscarvinderen ”Chihiro og heksene” (2001) og opfølgeren ”Det Levende Slot” (2004). Begge film blev distribueret i Danmark af Camera Film, der ligeledes har distribueret ”Kiki – de lille heks” (1989), ”Min nabo Totoro” (1988) og ’Porco Rosso’ (1992). Også miljø- og fredsfablen ”Nausicaä of the Valley of the Winds” og ”Laputa: Castle in the Sky” er på vej til de danske biografer, ligesom ”Whisper of the Heart”, der er skrevet af Miyazaki og instrueret af instruktørens alt for tidligt afdøde protégé, Yoshifumi Kondo.

Credits:

Titel: Ponyo på klippen ved havet

Originaltitel Gake no ue no Ponyo

Længde: 100 min.

Premiere: 13. november 2009

Danske stemmer:

Ponyo Klara Kraft

Sosuke Jacob Garde

Sosukes mor Cecilie Stenspil

Sosukes far Søren Vejby

Ponyos far Lars Simonsen

Gran Manmare Sofie Gråbøl

De modne kvinder Susse Wold

Lisbet Dahl

Lilly Weiding

Ghita Nørby

Annie Birgit Garde

Desuden medvirker Lars Mikkelsen

Anette Støvlebæk

Susanne Breuning

Clara Oxholm

Liva Smidt

Niels Anders Thorn

Thomas Mørk

Frida Marie Reynberg

Oversættelse Mette Holm

DK cast og instruktion Chresten Speggers

Teknik/Mix Camp-David 2009

Executive producers: Koji Hoshino producer

Manuskript og instruktion: Hayao Miyazaki

Producer: Toshio Suzuki

Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år.

Web: www.ponyo.dkwww.camerafilm.dk

Kategoriseret i:

Tagged i:

, ,