Indtil videre har Vocaloid sangerne som Hatsune Miku været opdigtede personer, men forskere hos Yamaha, der udviklede softwaren bag Hatsune, har arbejdet på at genskabe engang-levende kunstneres sangstemmer. For at opnå dette har de annonceret, at de skabt et stemme-bibliotek der genskaber Hitoshi Ueki stemme, en entertainer der døde i 2007.

“Så vidt jeg ved var mange seere tilfredse med resultatet, og jeg er ligeså,” sag Yamaha forskeren Hideki Kenmochi i en e-mail til Wired.com. “Det lyder virkelig som ham fordi skaberen [programmøren der står for stemme biblioteket] gjorde et godt stykke arbejde.”

Ifølge Wired begyndte Kenmochi og hans hold deres vedvarende arbejde på Ueki-loid, som softwaren uformelt bliver kaldt, sidste år. De byggede en computer der kunne “lytte” til isolerede stemme spor fra flere sange af Ueki og vælge de enkelte stavelser. Derfra vil det være ret simpelt at bruge biblioteket til at bygge ny numre.

Lyttere bemærker, at softwarens nærmest perfektion skaber en “uhyggelig dal” på engelsk og “dødens dal” på japansk ifølge Jordi Bonada Sanjaume, del af musik teknologi holder der hjalp med at udvikle den oprindelige Vocaloid på Pompeu Fabra Universitet  i Barcelona, Spanien.

“Når du lader som om at det kunstige lyder som en rigtig person, vil alle små kunstige ting eller unaturlige smålyde gøre hele lytte oplevelsen frustrerende, understregende at det lyder kunstigt,” sagde Sanjaume i en e-mail til Wired.com. “På den anden side, hvis du ’sælger’ det som en synthesizer, vil alle disse små kunstige ting eller unaturlige lyde på et punkt blive totalt ignoreret under lytte oplevelsen eller endda ønsket og fundet behagelige.”

Læs mere og hør et eksempel på Wired.com

Kilde Crunchyroll

Kategoriseret i:

Tagged i: