Beskrivelse

Umaru er en attraktiv og populær 16 årig high school elev, der har en helt anden personlighed derhjemme.
Hun er klog og dygtig til stort set alt, hvilket sammen med hendes skønhed og venlighed gør at alle er vilde med hende.
Hun bor sammen med sin bror Taihei, der står for alt i husholdningen. Umaru holder hendes sande jeg, som hun kun viser derhjemme, skjult indtil en klassekammerat en dag afslører hende…

Umaru har nemlig to sider, to radikalt forskellige måder at opføre sig på. Hun er besat af manga og af at spille video spil, og det der gør livet værd at leve for hende er at drikke cola, spise snacks og dyrke hendes hobbier. De er så forskellige at hun med et “Umaruun~” forvandler sig fra sit normale, smukke anime-pige jeg til en chibi når hun kommer hjem. I denne chibi-form er hun ekstremt selvisk, lader sin bror opvarte hende, tvinger ham til at købe ting til hende og generelt ekstremt barnlig, hvor hun i sin “normale”, smukke form er blid, hjælpsom og ydmyg.

Anmeldelse

Konceptet med en pige, der elsker nørdede ting, hvilket ikke er socialt velset i Japan, er ikke nyt mere (se f.eks. de populære Lucky Star og WataMote: No Matter How I Look At It, It’s You Guys’ Fault I’m Unpopular!), men Umaru-chan er mere afslappet og nede på jorden slice of life end mange af de tidligere serier med temaet.

Seriens centrale gimmick er forskellen mellem Umarus to personligheder, hendes maske udadtil som alle elsker og hendes sande, krævende nørdede jeg som hendes bror skal opvarte. Man kan ikke undgå at blive små-forelsket i hendes perfekte skole-jeg, og ofte frustreret og forarget over hvor meget hun kuer og tvinger sin bror i hendes chibi-form, hvilket giver en et nok bredere forhold til hende som person i forhold til normale anime personer der kun har én måde at opføre sig på uanset hvor de er.
Seriens omdrejningspunkt er som sagt Umarus hverdagsliv og hvad der sker omkring hende og hendes bror og deres møder med deres nærmeste venner. Disse venner er mere stereotyper end Umaru selv, men de har alligevel nok dybe og karakter til at man ikke kan undgå at holde af dem, fra den storbarmede men ekstremt sky Ebina-chan over den lille og gloomy Kirie-chan til Kiries skumle og højtråbende storebroder Bomber.
En rar ting er at selvom Umaru slipper af med at være modbydelig og tvinge sin storbroder til at gøre ting for sig det meste af tiden så får han indimellem nok og skælder hende ud. Det sammen med at det, for en gang skyld, ikke er en søskende serie der handler om et incestuøst forhold, gør at det samlet nok er et af de bedste og mest realistiske søskende forhold i anime i meget lang tid.

Grafisk er serien ret simpel med pæne baggrunde, der ligner det virkelig Japan, og character designs der ikke er specielt komplicerede og detaljerede. De har en simpel farvepallette, hvilket gør dem lette at genkende, men der er alligevel karakteristiske træk nok til at de er tiltalende, men serien er ikke en man huske for de fantastiske designs – man elsker personerne for deres personlighed, hvor udseendet så understreger og -støtter dette.

Det samme kan siges om stemmerne i serien, de passer rigtig godt til rollerne og især Umarus passer perfekt til hendes “to” personligheder, men de har ikke fået mig til at tjekke hvilke roller skuespillerne ellers har haft.
Musikken er til gengæld så sparsomt brugt og fraværende at jeg ikke kan huske den uden at tjekke et afsnit, kun den hyper-aktive åbnings sekvens sidder fast i hukommelsen.

Samlet er Himouto! Umaru-chan en glimrende komedie serie, der formår at få samlet sine rødder som 4-panel manga (der dermed havde nogle meget korte jokes) på en sådan måde at de enkelte jokes danner kæder der fylder et helt 24 minutters afsnit uden at det føles kedeligt eller langtrukket. Det er dog tydeligt at afsnittene består af en række scener, der er løst forbundne, men det gør ikke scenerne mindre sjove og skaber til gengæld variation så jokesne ikke er helt ens – omend temaerne er ret ensartede.
Man kan ikke undgå at elsker personernes skævheder, og det er dem man vender tilbage til serien for at følge, men hvis man ikke er til mere realistisk hverdags slice of life krydret med chibi humor (jeg kender ikke piger i virkeligheden der bliver til chibier uanset hvor nørdede de er) bør man hoppe over serien, for der er ikke et fantastisk og episk fremadskridende plot, bare nogle personers hverdagsliv.

Information

Titel: Himouto! Umaru-chan
Engelsk titel: My Two-Faced Little Sister
Genrer: Komedie, skole, slice of life
Vist på japansk TV: Sommer 2015 til efterår 2015
Engelsk licens: Sentai Filmworks (disc), Crunchyroll (streaming)

Videoer

Den hyper-aktive åbnings sekvens

Billeder

Billeder fra Lost in Anime

Kategoriseret i: