Den 31 maj lukker TokyoPop deres nordamerikanske manga-afdeling, en stor kilde til mangaer på engelsk. Firmaets film og tyske afdeling vil være upåvirkede, og den tyske afdeling fortsætter med at håndtere firmaets globale rettigheder og salg.

31 maj er mindre end tre uger efter at den første film lavet over en Tokyopop serie, Priest, får premiere i de amerikanske biografer.

En repræsentant for forlagets leder Stu Levy udtaler at “Tokyopop vil annoncere fremtiden for specifikke titler og andre udgivelser i de kommende uger.”

I en post på hjemmesiden for Tokyopops Amerikas Største Otaku reality web serie afslørede Levy, at han vil bruge det næste år i den japansk Miyagi kommune, hvor han laver en dokumentr film om effekten af jordskælvet den 11 marts. Overskuddet fra filmen vil gå til ofrene. Han har også posted farvel på den officeille Tokyopop hjemmeside.

Levy startede firmaet, der oprindeligt hed Mixx, i 1997 og udgav mangaer i serie-form i deres Mixxzine blad. Firmaets titler var bl.a. Naoko Takeuchis populære pige manga Sailor Moon, Hitoshi Iwaakis science-fiction/horror manga Parasyte og Clamps fantasy pige manga Magic Knight Rayearth.

Tokyopop var senere en af pionererne bag udgivelsen af “uspejlet” manga (der læses i den originale retning fra højre mod venstre) i alle deres titler i 2002, og de startede afdelinger i England og Tyskland såvel som en afdeling dedikeret til boys love manga ved navn Blu i perioden mellem 2003 og 2005.
Andre projekter fra dem har været en række light novels, Rising Stars of Manga programmet og, tættere på i dag, digitale og print-on-demand manga.

I 2006 annoncerede firmaet at de havde fået rettighederne til en live-action udgave af Min-Woo Hyungs koreanske manwha Priest. I 2008 gennemgik firmaet en grundlæggende omstrukturering, der delte firmaet i en forlags del og en ny medie og film del. Firmaet rejste også rundt i USA i sommeren 2010 for at optage Amerikas Største Otaku web serien.

I 2009 bekræftede Tokyopop at alle deres Kodansha licenser ville ophøre. Sidste måned udtalte Levy, at det at boghandler kæden Borders gik konkurs, spillede en vital rolle i firmaets beslutning om at fyre en række ansatte. Dette var tydeligvis ikke nok desværre.

Jeg har det meget underligt med at de er væk, idet nogle af de første mangaer jeg købte på engelsk (inden der kom noget på dansk) var deres udgivelser under Mixx navnet, og de har gennem tiden været et af de førende manga forlag i USA og det dominerende inden for andet end shounen manga, som Viz sidder tungt på, i en årrække i starten af årtusindet. Det viser dog med tydelighed at det ikke kun er det danske manga-marked, der dykker og er ved at falde fra hinanden (herhjemme er det reelt allerede sket) på grund af at folk ikke køber manga mere.

Kilde AnimeNewsNetwork

Kategoriseret i:

Tagged i:

, ,