Forbind dig til os

Hej, hvad leder du efter?

Artikel

Setsubun

120523set1

Setsubun ( 節分 ) er en traditionel japansk fest der finder sted i de sidste dage af en sæson. Af de fire årlige festivaller er den vigtigste den, der finder sted den, der fejrer forårets komme den 3 februar. Dagen efter Setsubun, 4 februar, regnes som den første forårsdag, Risshun.

120523set1

Creative Commons License foto: GetHiroshima

Før Setsubun bliver der solgt særlige oni masker og stegte soja bønner, fuku mame ( 福豆 ), i Japan. Disse bruges til Mamemaki, en tradition hvor man kaster med bønner der stammer tilbage fra Muromachi perioden (1333-1568).

120523set2

Katsushika Hokusai, udsnit af et ukiyo-e der viser en oni der bliver jaget væk ved at smide bønner, billede taget fra Wikipedia

Formålet med Mamemaki er at drive de onde ånder væk. Det udføres ved at faderen eller bedstefaderen, der har den ledende rolle i ritualet, står i indgangen og kaster sojabønner efter en person (eller flere) der har oni maske på. Resten af familien råber “Oni wa soto! Fuku wa uchi!” ( 鬼は外! 福は内 ) “Ud med dæmonerne! Ind med heldet!”.

120523set3Derefter spiser medlemmer af familien et antal stegte soja bønner der svarer til hans eller hendes alder plus en.

120523set4

Creative Commons License foto: Marufish

Mamemaki finder også sted i Buddhist templer og Shinto helligdomme, hvor ritualet udførs af kendte, Sumo brydere eller personligheder født i årene med det samme kinesiske stjernetegn som det pågældende år. De stegte soja bønner kan være pakket ind i guld eller sølv folie og kan også være erstattet af små kuverter med honning eller slik.

120523set5

Creative Commons Licensefoto: peter-rabbit

En anden spøjs Setsubun tradition er at placere stegte sardin hoveder på hiiragi grene over hoveddøren til husene, da det forventes at dæmonerne jages væk af sardin lugten.

Kilde Muza-chan
Kilde Artikel om Mamemaki her på siden

Klik for at kommenterer

Skriv en kommentar

X