Kejser Akihito har udtalt at han har planer om at abdicere inden for få år, har en regerings kilde udtalt onsdag. Det er bredt rapporteret blandt både japanske og internationale medier, og det har afledt en stor debat og ekstremt megen TV-dækning i Japan.

Den japanske kejser, Akihito, er 82 år gammel men varetager alle pligter der følger med rollen som japansk kejser. Dette gælder både pligter som officiel, halv politisk repræsentant for landet og som den øverste leder af Shinto-religionen, der anser ham som efterkommer af solguden Amaterasu.

Han er elsket af de japanske folk, der ser ham som meget nær dem da han både har optrådt på TV (hvor hans far først talte i radioen efter Anden Verdenskrig og aldrig viste sig offentligt) og besøgt steder rundt om i landet, selv lokale landmænd har fået ham at se. Derfor har han også udtalt sig om at han håber at folket vil støtte ham, selvom selve loven ikke har gjort det muligt for en kejser at trække sig før tid siden Meiji perioden (midt-slutningen af 1800-tallet). Det er således 200 år siden en kejser sidst ønskede at abdicere før tid, men det at dronning Beatrix (Belgien) og den tidligere pave har gjort det, har været internationale beviser både inden for det royale og religiøse på at det kan gå godt.

Hans søn på 56, Naruhito, tager dog over, men han er også meget folkelig (af japansk adel at være).

Kilde

Den japanske kejser træder tilbage

(FILES) This file photo taken on January 2, 2012 shows Japanese Emperor Akihito delivers his new year speech from the balcony of the Imperial Palace in Tokyo. Akihito, 78, will undergo heart bypass surgery this week after tests showed the narrowing of his arteries has worsened, the palace said on February 12, 2012. AFP PHOTO / FILES / TOSHIFUMI KITAMURA

Kategoriseret i:

Tagged i: