I april gennemførte Japans ministerium for undervisning, kultur, sport, videnskab og teknologi sin nationale undersøgelse af akademiske evner og uddannelsesmæssige tilstande, en test til at måle evnerne hos sjette-års grundskoleelever og tredje-års mellemskoleelever (svarende til sjette og niende klasse hos os (læs mere her)) i en række forskellige fag. Selvom testene udføres hvert år, var det første gang siden 2019, at mellemskoleelever blev testet på deres engelskkundskaber, og resultaterne var ikke pæne.

Engelsktesten var opdelt i fire færdighedssæt: lytte, læse, skrive og tale. Studerende klarede sig bedst i at lytte med en gennemsnitlig score på 58,9 procent for den kategori. Det lyder måske ikke af meget, men når man tænker på, at mellemskoleelevernes gennemsnitlige score på matematikdelen af testen (som selvfølgelig er skrevet på japansk) kun var 51,4 procent, ser 58,9 for engelsk lytning ret godt ud.

Desværre gik det ned ad bakke derfra. For engelsk læsning var den gennemsnitlige score 51,7 procent og for engelsk skrivning 24,1 procent. Så langt nede i bunden af de fire engelske sprogkundskaber kom talen, for hvilken den gennemsnitlige score kun var 12,4 procent. Endnu mere opsigtsvækkende: 63,1 procent af testdeltagerne fik et nul for den engelsktalende sektion, og svarede ikke tilfredsstillende på nogen af de fem spørgsmål, den indeholdt.

Kombinationen af et mindre kompliceret spørgsmålsformat og ansigt-til-ansigt tale sidste gang testen blev gennemført kan forklare, hvorfor den gennemsnitlige score for den engelsktalende sektion var 30,8 procent i 2019, stadig lav, men mere end det dobbelte af de 12,4 procent for 2023.

Når det er sagt, faldt resultaterne for alle fire færdigheder i den engelske del af testen sammenlignet med 2019, især når eleverne skulle udtrykke sig. De gennemsnitlige lytte- og læseresultater faldt med 9,4 og 4,5 procent, mens skrivning og tale faldt med 22,3 og 18,4 procent.

Det er muligt, at faldet delvist kan tilskrives virkningerne af pandemien. Isolation i hjemmet og fjernundervisning er generelt ikke de mest befordrende betingelser for sprogtilegnelse, især selvudfoldelse. Motivationen faldt sandsynligvis også for mange studerende, da det er svært at blive begejstret for at lære et fremmedsprog, når internationale rejser er lukket ned.

Samlet ser det dog ud til, at undervisere og politiske beslutningstagere vil have en masse arbejde foran sig for at bringe disse resultater op, næste gang elevernes engelskkundskaber bliver testet

Kilde

Kategoriseret i:

Tagged i:

,