Den berømte japanske animator Hayao Miyazaki vandt i søndags genrens bedste filmpris ved den amerikanske Golden Globes konkurrence, hvilket markerede hans comeback som vinderen af en stor international konkurrence.

Den 124 minutter lange fantasy “Drengen og hejren” markerede første gang en film af en japansk instruktør har vundet prisen kategorien bedste animationsfilm, der blev skabt i 2007.

Den 83-årige Miyazaki annoncerede sin pensionering i 2013 efter at have produceret “Når vinden rejser sig“, men han kunne heller ikke denne gang holde hænderne i ro og begyndte at lave spillefilms-længde filmen i 2017.

Filmen af Studio Ghibli, Miyazakis produktionsselskab, følger en fiktiv japansk dreng, Mahito, under Anden Verdenskrig. Efter at Mahitos mor dør, flytter han til en ny by, hvor han møder en talende hejre, der tager ham til et magisk tårn, hvor han træder ind i en fantasiverden.

Golden Globes-sejren gør Miyazaki-filmen til en førende kandidat til prisen for bedste animerede spillefilm ved U.S. Academy Awards til marts (populært kaldet Oscar uddelingen). Filmen slog andre animerede titler som “Suzume“, instrueret af den japanske instruktør Makoto Shinkai, “The Super Mario Bros. Movie” og “Spider-Man: Across the Spider-Verse“.

Golden Globe-prisen er blandt mange anerkendelser i Miyazakis lange karriere inden for animationsfilm. Han blev tildelt Guldbjørnen, topprisen ved Berlin International Film Festival, i 2002 og en Oscar året efter for “Chihiro og heksene“. I 2014 blev Miyazaki den anden japanske filminstruktør til at modtage en ærespris fra Academy of Motion Picture Arts and Sciences efter Akira Kurosawa.

Filmen vil snart kunne ses i de danske biografer.

Kilder

Kategoriseret i:

Tagged i:

, ,