Lederen af det store manga forlag Kadokawa har udtalt sig kraftigt imod Tokyos forstående manga forbud, idet han beskylder Ishihara for diskrimination og sammenligner hans handlinger med det Japans hemmelige politi gjorde under krigen.

Kadokawas CEO Shinichiro Inoue sagde dette i nyligt interview:

Borgmester Ishiharas udtalelser er diskriminerende mod en særlig forretning, og diskriminerende mod manga og anime medierne.

Fiktion og virkeligheden har ingen forbindelse i første omgang… unge mennesker i dag forstår dette og kan kende forskel, så der er intet behov for overdreven bekymring over fiktion som dette.

Ishihara kender selv til diskrimination, idet han er berygtet for sine racistiske kommentarer og på det seneste taler han også negativt om homosexuelle.

Kadokawas primære officiielle svar indtil videre har været at trække sig fra Tokyo Anime Fair, omend den faktiske politiske effekt af dette har været begrænset, da Ishihara er ligeglad med manga industrie.

Kadokawas leder bemærker derefter at Ishiharas forsøg på at kontrollere kreative tanker “minder om den totalitære censur” Japan havde under krigen.

Han blev især stødt over kommentarerne fra Tokyos styre, der kan opsummeres som “mesterværker bliver ikke censureret” og “vi beslutter hvad der er mesterværker” – “ingen magaka ønsker at lave værker blot for at behage myndighederne,” svarer han.

Han afslutter det således:

Japans anime og manga er verdensklasse. Det ville være virkelig ironisk hvis det var verden, som skulle fortælle de japanske politikere om værdien af deres egen kultur.

Dette kræver at de er villige til at lytte dog – Ishihara selv har bygget sin kariere over at reagere på kommentarer fra andre ældre mennesker.

Sagen har irriteret mangaka i nogen tid – billederne i dette indlæg er fra en faktisk manga af Fist of the North Stars mangaka Tetsuo Hara, der omhandler en borgmester “Iwahara”. Den blev oprindeligt udgivet for ti år siden men teksten er opdateret til at afspejle de nuværende begivenheder.