I fredags eksploderede en vulkan på den tyndt befolkede Kuchinoerabu ø og sendte røg og aske op i luften over Kagoshima prefektur, og beboerne måtte flygte til den nærliggende Yakushima ø.

Kloken 9:59 om gik det 626 meter høje Mount Shindake, øens hoved bjerg, uventet i udbrud og dannede en røgsky over 9 km høj og en strøm af magma der nåede kysten ifølge japansk meterologisk institut.

Vulkan eksploderer på Kyushu og tvinger evakuering

Kuchinoerabu, der ligger i et område syd får Kyushu med en stor koncentration af aktive vulkaner, har haft flere perioder med vulkansk aktivitet siden Shindakes store udbrud i 1841, der brændte nærliggende landsbyer ned og dræbte mange beboere.

Flere udbrud mellem december 1933 og januar 1934 brændte en hel landsbyg ned, dræbte otte og sårede 26.

Shindakes vulkanske aktivitet fortsatte i 1960erne og ledte til endnu et stort udbrud i november 1966 der sårede tre og skabte shock bølger og magma der nåede Kagoshima og Tanegashima øen, en af Osumi øerne.

Der var også et lille udbrud i september 1980, men siden 2000 har der været en kraftig stigning i vulkansk aktivitet og jordskælv. Krateret udvidede sig i og spyede hvid røg i 2008, og en af de seneste udbrud, den 3 august 2014, sendte røg op i over 800 meters højde.

Således er det tydeligt at ingen af de tidligere udbrud var enkelt tilfælde, så de kan fortsætte i nogen tid.

Kilde Japan Times

Kategoriseret i:

Tagged i: