På fredag er der Halloween, så denne uge står selvfølgelig i (u)hyggens tegn. Derfor har jeg udvalgt fem kendte former for japanske monstre, altså monstre fra japansk mytologi og ikke adaptioner af kendte vestlige temaer som zombier og vampyrer. I vil nok blive overrasket over hvilke kendte serier der er inspireret af groteske monstre.


Tsuchigumo

Tsuchigumo og deres brødre jorogumo er edderkoppe mennesker, der spiser mennesker. Begge har interessante historier: Tsuchigumo var oprindelig en betegnelse for borgere, som ikke overholdt reglerne fra det kejserlige hof og “gemte sig i huller.” Til sidst blev betegnelsen fordreet så den beskriver edderkoppe folk der gemmer sig i bjergene. Jorogumo er en slags edderkop succubi der fremstår som smukke kvinder indtil de spiser deres kærester.

Tengu

Tengu er krage-lignende menneskelignende væsener, som bor højt oppe i bjergene i Japan. Traditionelt har de sorte vinger, fugle fødder og røde ansigter med lange næser der ligner et næb. Animeer springer normalt de grimme ansigter over men beholder vingerne, ligesom det populær idol Kurama Shinjirou i Kamisama Kiss.

Yuki-Onna

Yuki-Onna (sne kvinde) er spøgelsesagtig ånd, der dukker op foran rejsende under en snestorm. Når de frysende personer anmoder hende om hjælp fører hun dem på afveje, indtil de dør af kulde eller dræber dem på stedet. Hun har nogle lighedspunkter med sirener eller will’o’wisps. Lejlighedsvis er Yuki-Onna ikke så hårde over for børn, men er ondsindede og ikke til at stole på. De viser sig ofte som enten smukke, attraktive unge kvinder eller som små, uskyldige piger og får dermed de rejsende til at føle sig sikre.

Kappa

Kappa er krybdyrs monstre der bor i nærheden af ​​vand. Den har et næb i ​​stedet for munden og en fremtrædende skaldet plet, der går indad som en skål. Den “skål” giver dem overnaturlige evner så længe den indeholder vand. Hvor frygtindgydende en kappa er afhænger af legenden, da de spænder fra at være frække og perverse til egentlige mordere. Man kan heldigvis forhandle med dem, især hvis man har en agurk, der deres livret. Man kan også narre dem ved at bukke, for så skal de også bukke for dig da de stadig har ære, og hældes vandet på deres hovede og deres kraft ud.

Inugami/Okami

En inugami er en hundeånd som man hidkalder til at tjene til lyssky formål som at slå en rivaler ihjel. Man påkalder den ved at begrave en hund levende så kun hovedet stikker op over jorden. Derefter torturerer man den ved at stille mad og vand lige uden for dens rækkevidde. Når den den så er halvvejs bevidstløs og død af udmattelse efter nogle dage slår man den ihjel med ét sværdhug så hovedet frigøres. Det begraves derefter under en befærdet vej i nogen tid, hvorefter det graves op og sættes i en dertil indrettet helligdom. Derefter tjener ånden familien der udførte ritualet. Der skulle være særlige familier i Japan med inugami tjenere som kun måtte gifte sig med personer fra andre inugami familier. Det sætter InuYasha i et lidt anderledes lys, ikke?


[socialpoll id=”2228829″]

Afstemningen lukkes på fredag den 31 oktober 2014. Der er ikke så lang tid til, men der plejer alligevel kun at komme stemmer de første tre dage, og ville være sikker på at der var “gode” historier bag alle monstrene.

Tagged i:

, ,